ABD’li havayolu şirketi American Airlines’a ait uçak, Teksas eyaletindeki Dallas’tan Oklahoma eyaletindeki Tulsa şehrine gitmek üzere çarşamba günü havalandı.
Amerika Birleşik Devletleri’nin dev havacılık şirketi Boeing’in en çok satılan modeline ticari uçuşlarına yirmi aylık yasağın ardından 29 Aralık’ta başlamasına izin verilmişti.
Şirketin Tepe Yöneticisi Doug Parker sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, salı günü ailesi ve Boeing çalışanları ile birlikte 737 Max uçağında iç huzuruyla uçtuklarını söyledi.
ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) iki hafta önce yaptığı açıklamada, 20 aydır süren detaylı inceleme ve teknik düzeltmeler üzerine, Mart 2019’da durdurulan uçuşların yeniden başlayabileceğini bildirdi.
Açıklamada, FAA Başkanı Stephen Dickson’ın uçuş yasağını kaldıran talimatı imzaladığı, kararın dünyadaki diğer sivil havacılık kurumlarıyla iş birliyle alındığı belirtildi.
Boeing, “737 Max 8” tipi yolcu uçaklarının uçuş kontrol sistemindeki üretim hatasının yol açtığı uçak kazaları nedeniyle eleştirilere hedef olmuştu.
Uçaktaki teknik hata 2 kaza ve yüzlerce ölüme neden oldu
Endonezya’da Lion Hava Yollarına ait “JT 610” sefer sayılı Boeing 737 Max 8 tipi uçak, 29 Ekim 2018’de, Cakarta’dan Sumatra Adası’ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra denize çakılmıştı. 189 kişinin yaşamını yitirdiği kaza, bu tip uçakların ilk kazası olarak tarihe geçmişti.
Etiyopya Hava Yollarına ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı da 10 Mart 2019’da Addis Ababa’dan Kenya’nın başkenti Nairobi’ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti.
Etiyopya’daki kazanın ardından Türkiye, Çin, Etiyopya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya’nın da aralarında bulunduğu birçok ülke, “Boeing 737 Max” tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak durdurmuş ve hava sahalarını bu uçuşlara kapatmıştı.
Her iki kazaya da uçaklardaki yükseliş açısını ayarlayan sensörler arasındaki veri uyuşmazlığının yol açtığı tespit edilmişti.